Alexandru Rafila: „Modelul spaniol în politica MEDICAMENTULUI ar putea fi implementat și în România”

România ar putea urma modelul spaniol în politica medicamentului, iar în următorii ani, acesta ar putea deveni un motor important de dezvoltare a țării și de reducere a deficitelor bugetare care există. Totodată, România trebuie să aibă un grad de independență în ceea ce privește medicamentele critice, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri GÂNDUL.RO.

„Am făcut o deplasare cu o delegație care a inclus reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Economiei, ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și doi reprezentanți ai unor organizații din domeniul farmaceutic, cu care am fost în Spania. Am avut întâlniri foarte bune și la Ministerul Sănătății, și la Ministerul Economiei, cu o agenție care se numește Pro Farma și care ține de Ministerul Economiei, condusă de un secretar de stat, și care are o colaborare foarte strânsă cu industria farmaceutică”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

O serie întreagă de avantaje, fie comerciale, fie de producție, sunt oferite companiilor farmaceutice în funcție de performanța acestora. Ne referim la implicarea în cercetare-dezvoltare, investițiile pe care le fac, nivelul sau importanța medicamentelor pe care le produc, pentru că discutăm deja la nivelul Uniunii Europene de o listă a medicamentelor critice care pot pune probleme legate de fabricație și, respectiv, disponibilitate pentru pacienți, permanent sau discontinuu, dar care au fost evidente, mai ales în pandemie sau la sfârșitul pandemiei, cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Alexandru Rafila

„Cred că este o politică sănătoasă”

Modelul spaniol este unul de urmat de către România, dovadă fiind valoarea impresionantă a producției de medicamente, consideră Alexandru Rafila.

„Cred că este o politică sănătoasă. Spania are cam 30 de miliarde de euro producție de medicamente, la o populație dublă. Noi avem vreo 2 – 2,5 miliarde, maxim 1% din PIB, ei sunt pe la 3- 4% din PIB. E clar că modelul spaniol, unul dintre cele mai performante, dacă vreți, este un model care ar putea să fie implementat și în România”, a completat ministrul Sănătății.

În acest sens, reprezentanții tuturor organizațiilor din domeniul farmaceutic care sunt reprezentative au fost invitați la discuții.

“Am făcut un grup de lucru în care am invitat reprezentanții tuturor organizațiilor din domeniul farmaceutic care sunt reprezentative. Deci nu e vorba de niciun fel de parti-pris pentru una sau alta dintre organizații. Toți au calitatea de invitați permanenți, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, Agenției Medicamentului, Ministerului Economiei și ne gândim și la Ministerul Finanțelor, pentru că în mod evident, dacă discutăm de politică fiscală și de avantaje care ar putea să fie acordate producătorilor, este important să fie și Ministerul de Finanțe la masă.

Cred că în următorii doi ani ar putea să fie un motor important de dezvoltare a țării și de reducere a deficitelor bugetare care există, pe de o parte, și pe de altă parte, și România trebuie să aibă un grad de independență în ceea ce privește aceste medicamente critice la care făceam referire”, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Partenerii celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, B. Braun, Astra Zeneca, Roche, MSD.


CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rogobete: „26 miliarde lei, programul global de DEZVOLTARE a sistemului de sănătate prin investiții, digitalizare, tranziție verde”

Când se va circula de la Borș la Târgu Mureș pe cei 270 km ai AUTOSTRĂZII TRANSILVANIA? Șeful CNAIR: „Tunelul Meseș este o lucrare foarte complicată”

Șeful CNAIR știe pe câți kilometri din Autostrada Moldovei vom circula în acest an

Șeful CNAIR somează public constructorul grec AKTOR: „Luăm în calcul orice variantă, inclusiv rezilierea”

Recycle Now | Anca Marinescu, RetuRO: „Dincolo de de atingerea țintelor, Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv SCHIMBAREA de mentalități”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Când ar putea folosi Putin armele nucleare. Expert, despre decizia SUA de a permite Ucrainei...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Ce a apărut la locul de veci al Andreei Cuciuc, după ce a fost înmormântată....
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?